Медицински център 'Интегративна медицина' - видеопредставяне Медицински Център
"ИНТЕГРАТИВНА МЕДИЦИНА"
Видеопредставяне    

Начало > Онкология > Рак на бъбрека > Част 1

part1 part2 part3

РАК НА БЪБРЕКА

Ракът на бъбрека най-често произхожда от клетки, които покриват бъбречните каналчета и се нарича бъбречен аденокарцином или хипернефром. При децата обичайният тумор на бъбрека е туморът на Wilms.

В статистиката за раковата заболяемост в България туморите на бъбрека са групирани в рубриката рак на бъбрека и др. Годишно новорегистрираните случаи в тази рубрика са около 460. Починалите от заболяването през годината са около 260.

Характерно за заболяването е, че в ранните стадии не дава оплаквания и най-често първата му проява е кървавото оцветяване на урината, съпроводено с отделяне на продълговати съсиреци.

Рисковите фактори за развитие на бъбречните тумори включват:

  • Рискови фактори от околната среда. Тук влизат тютюнопушенето, работа в среда с азбест и тежки метали (кадмий) и излагането на радиация.
  • Редица проучвания сочат връзката на повишена ракова заболяемост с наднорменото тегло, продължителната диализа при болни с бъбречна недостатъчност и повишеното кръвно налягане. Не е ясно дали завишената заболяемост сред болните с високо кръвно налягане не се дължи продължителната употреба на медикаменти за снижаване на кръвното налягане. Счита се, че повишеното тегло при някои болни води до хормонални промени, които са отговорни за завишения риск в тези случаи.
  • Вродени или придобити генетични промени. Част от болните с рак на бъбрека имат вродено придобити един или няколко гена, които са в основата на развитието на заболяването. Обикновено при тези болни туморите са локализирани в двата бъбрека или са с множествена локализация.
  • Генетичните проучвания установиха, че хора с генетични мутации водещи до рядко срещаните синдроми, като този на Von Hippel- Lindau, както и Тuberous sclerosis имат завишен риск от развитие на тумори на бъбреците.

    Засегнатите от синдрома на Von Hippel- Lindau развиват доброкачествени тумори на кръвоносните съдове в мозъка и гръбначния стълб (хемангиобластома) и имат повишен риск за развитие на тумори на бъбрека и надбъбречната жлеза. При около 50% от новодиагностицираните случаи заболяването е ограничено в бъбрека, при 25% заболяването обхваща и околните тъкани, при останалите 25% заболяването е с метастази в други органи на тялото - бял дроб, кости и др.

     

part1 part2 part3

Начало на страницата
   

   
BG български
GB english
RUS русский
    Адрес: София, ЖК "Дружба 2", ул. "Делийска воденица" бл.330,
тел: (02) 4424687, (02) 4424731; факс: 0886103596; GSM: 0889103483, 0889104095
E-mail:  http://www.integramed.org